Znamy tajemnicę doskonałej kuchni! I chętnie się nią dzielmy. W Szelągówce karmimy Naszych Gości tak, jak sami lubimy jeść. A my kochamy zarówno te smaki, które znamy z dzieciństwa, jak i nowe, przywiezione z bliższych i dalszych podróży. Sekret tkwi w tym, by umiejętnie je łączyć. Starannie przyrządzić, umiejętnie doprawić i zaserwować w odpowiednim momencie. Bo tajemnicą udanej hucznej imprezy jest to, że choć zaczyna się delikatną przystawką, skończyć się powinna, jak należy, kwaśnicą dnia następnego, najlepiej według starego Szelągów przepisu.
Menu wrzesień/październik 2021
Bliska jest nam filozofia slow food, czyli jedzenia przyrządzanego z pasją i miłością - tak jak gotuje się dla najbliższych. Do naszej kuchni trafiają przede wszystkim produkty „z sąsiedztwa”. Mięso od lokalnych hodowców, ryby z czystych żywieckich wód, sery – z owczego, koziego i krowiego mleka – z pobliskich, małych wytwórni. Owoce i warzywa są najzdrowsze i najsmaczniejsze, gdy wyhodowano je w ekologicznych gospodarstwach. Zioła, którymi doprawiamy jedzenie, pochodzą z naszego własnego ogrodu. Gotujemy według tradycyjnych przepisów, bez dodatków i półproduktów, zarówno wtedy, gdy przyrządzamy regionalne, żywieckie dania, czy klasykę polskiej kuchni, jak i w przypadku najbardziej wyszukanych potraw, jakie serwują restauracje światowej klasy. A że po prostu kochamy gotować, to na życzenie Naszych Gości skomponujemy dowolne menu.